Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne kluski śląskie to doskonała alternatywa dla kopytek. Podane z mięsnym sosem lub z zasmażką smakują wyśmienicie. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na tradycyjne kluski śląskie.
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 1412
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 4406
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1282
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 54
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 1412
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 4406
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1282
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 54
Składniki
Obierz i umyj ziemniaki. Przełóż je do garnka z wodą, dodaj nieco soli i ugotuj. Do przygotowania klusek śląskich możesz użyć ziemniaków, które zostały Ci z poprzedniego dnia — pamiętaj jednak, by przełożyć je do szczelnego pojemnika i schować do lodówki.
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Jeśli wykorzystujesz ziemniaki z poprzedniego dnia, to lepiej jest użyć do ich rozdrobnienia maszynki — dzięki temu otrzymamy gładką masę, bez grudek, co jest bardzo istotne w przypadku przygotowywania klusek śląskich.
Rozdrobnione ziemniaki przełóż do miski lub na stolnicę, dodaj skrobię ziemniaczaną, sól i jajko (opcjonalnie). Wyrób ciasto gładkie ciasto i formuj z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. Na środku każdej kulki zrób palcem wgłębienie — dzięki temu kluski śląskie szybciej się ugotują, a w przypadku podawania ich z sosem masz pewność, że w dołku zatrzyma się nieco pysznego dodatku.
Tak uformowane kluski śląskie wkładaj do dużego garnka z gotującą się posoloną wodą. Przemieszaj je delikatnie po włożeniu do garnka i na średniej mocy palnika doprowadź do wrzenia. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię gotuj je jeszcze przez około 3 minuty i odcedź.
Gotowe kluski śląskie podawaj z mięsnym sosem lub zasmażką przygotowaną na bazie boczku i cebuli.